MAHL XII 2019-2020 | Toimintakertomus
Keskiviikko, 04 Marraskuu 2020 11:00

SOHVA KULMA mainos 960 430 kuva 1

12. Toimintakausi | 2019-2020

 

Kahdenteentoista toimintakauteen lähdettiin takamatkalta. Vielä isompia muutoksia oli tulossa kiitos kevään 2020 ”Korona-pandemian”. Edelliskausi oli talouspuolella reilusti pakkasella, joten hallinnolla oli ryhtiliikkeen aika. Kesällä ja syksyllä läpikäytiin tuottamattomat toiminnot, ja niitä aika rajulla kädellä karsittiin. Keskitettiin toimintoja käynnissä oleviin hankkeisiin, sekä lajitoiminnoissa budjetoitiin toiminnot tuottaviksi silläkin riskillä, että osa harrastajista jättäytyy hinnan-noston johdosta pois. Uudistukset mm. laskutuksessa (myclub) koettiin onnistuneiksi, myös ”perässä vedettäville” saatiin toimintamalli (pelikiellot reaaliaikaisia). Kevään Korona kirjataan myös MAHL:ssa aikakirjoihin isoin kirjaimin.

 

Yleisesti pandemia mittasi paitsi MAHL:n, myös muiden seurojen ja yritysten kestävyyttä. Maaliskuun lopussa limitti meillä oli heinäkuu, huhti-toukokuussa päästiin syyskuun loppuun. Tällä tarkoitetaan sitä, että ilman mitään laji-, turnaus- ja kerhotoimintoja kassa olisi tyhjä (hankkeet olisi pystytty suorittamaan loppuun saakka 12/2020) 5 kuukauden päästä.

 

 

Taloutta ylläpidettiin ensiksi kauden 2019-2020 pelaamatta jääneiden pelimaksujen sisällä pitämisellä. Ironisesti todettava, että ensimmäistä kertaa päästiin talvilajeissa tavoiteltuun 30% lajiylijäämään. Lomautukset ja lomat aloitettiin huhtikuussa ja niitä jaksotettiin kesäkuun alkuun (toimintakauden 13 puolelle). Kun mukana oli edellisvuoden reilun 20.000 euron miinuskassa voidaan todeta, että 12 toimintakauden tulos 30.616,93 euroa oli positiivisen positiivinen.

 

Toimintakauden aikana oli käynnissä SOHVA- ja KULMA-hankkeet, mitkä olivatkin talouspuolta vakauttavat tekijät. Pandemian aikana perinteinen seuratoiminta oli ”tauolla” ja hanketoimintaa tehtiin 100%:sti vallitsevien ohjeistusten mukaan (jatkettiin myös 13 toimintakauden puolella). Vielä toimintakauden viimeisenä kuukautena saatiin päätös OKM:n Seuratuesta vuosille 2020-2021, Nuorisovastaava palkataan kesällä 2020 ja onnistuessaan jatkuu vuoteen 2022.

 

Erityinen kevät muuttaa tulevaisuudessa MAHL:n toimintaa oleellisesti, mutta näistä muutoksista sitten ensi vuonna, sekä tuloksista, onnistumisesta/epäonnistumisesta tulevaisuudessa.

 

 

BUDJETTI JA TOIMINNANLUVUT

Kasvua budjeteissa, sekä toiminnanluvuissa. Budjetti koostuu 1. toiminnanmaksuista, 2. varainhankinnan tuotot, sis. rekisteröintimaksut, 3. avustuksista ja tuista (yleisavustukset). Toiminnanmaksuja ovat, laji-, turnaus-, kortteli-, young guns-, naiset ja tytöt, sekä avoimet pelivuorot ja kokeillut. Lisäksi ulkoisista toiminnoista jäsenmaksut, sekä toiminnankulujen hankintakulut. Tämä raha tulee siis meiltä kaikilta MAHL:n toimintojen pyörittämiseen.

 

1. Toiminnanmaksujen budjetti on kokonaisuudessaan 163.868,57 euroa.

2. Varainhankinnan tuotot yhteensä 20.901,00 euroa.

3. Yleisavustukset yhteensä 144.587,92 euroa.

 

Kokonaissumma oli 329.357,49 euroa, kasvua peräti noin 37 prosenttia. Huimin kasvu oli avustuksissa (eli hankkeissa), mutta myös toiminnanmaksuissa ja varainhankinnassa noin 10 prosentin kasvua. Muutama edellisvuosi on ollut seilaamista ylös ja alas, joten mennyt kausi oli onnistunut kaikesta huolimatta.

 

Jatkovuosina budjetti tulee tipahtamaan ilman uusia hankkeita, joita toki mietitään ja osin jo valmistellaan. Käynnissä olevat hankkeet tulee kuitenkin saattaa päätökseen laadukkaasti, ja näiden onnistuminen onkin elinehto uusien hankkeiden saamiselle. Naisten toiminnassa kasvu oli prosentein suurinta, mutta vielä edelleenkään naiset eivät ole valmiita miesten lajitoiminnan laajuudelle. Vaikka vuosi oli positiivinen mihinkään hupsutteluun ei ole varaa, korona tai muut mahdolliset pandemiat pitävät aistimet herkillä ja toimintaa tulee suunnata pitkäjänteiseksi.

 

JÄSENMÄÄRÄ kaudella 2019-2020 oli 2562 jäsentä (+15,7% kaudesta 2019-2020). Aikuisten määrä laski 1372  jäseneen (-3,1%). Alaikäisten jäsenten (ja YG-jäsenet) määrä on 1190 jäsentä (+48,9%). Alaikäisten jäsenmäärän nousi huimasti, kiitos Elinan ja Jennin tekemän työn. Miesten lajitoiminnassa jäsenmäärä jatkaa marginaalista laskuaan, kasvua täällä tulee jatkossakaan nuorista, jotka aikuisiänkynnyksellä saapuisivat toimintaan omina porukoinaan. Työtä ja pohjaa tähän on tehty ja tehdään edelleen lasten kerhotoimilla, young guns -toimin, sekä kesällä 2020 käynnistyvällä Nuorisotoiminnalla. Naisten salibandysarjaan osallistuneiden määrä nousi, lisäksi ”miesten” lajeihin on nähty laajaa osallistumista myös naisten puolelta.

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

Notkahdus tulee tapahtumaan osallistujamäärissä. Osin Koronan säikäyttämänä ja siitä johtuen ihmiset ovat löytäneet uusia harrastamismahdollisuuksia, oppineet liikkumaan ohjaamatta. Tauko tuli seuratoiminnan kannalta hyvään saumaan, aiemmin ei ole ollut aikaa, eikä energiaa miettiä seuran tulevaisuutta pitkällä jänteellä sitten alkuvuosien. MAHL työllistää tällä hetkellä 4 kokoaikaista ja 1 osa-aikaisen henkilön. Hankkeiden päätyttyä tavoitteena on työllistää vähintään 2-3 henkilöä, joten omarahoitusasteen tulee olla kestävä. Laji- ja turnausbudjettien tavoitteelliset ylijäämät (lajit 30%, turnaukset 40%) tulee saavuttaa. Ennakoitu on, että maksujen nostaminen tulee näkymään osallistujamäärissä negatiivisena. Näin tullaan tekemään, koska vaihtoehto olisi lakkauttaa kaikki lajitoiminta (ei olisi palkattua henkilökuntaa).

 

Vihdoinkin olemme saaneet taloushallinnon työkalut reaaliaikaisiksi, mikä helpottaa lähes kaikkea arkipäivän toimintaa ja suunnittelua. Talouspuoli siis hallinnassa budjettisuunnittelun ja työkalujen, seurannan osalta.

 

Yksi isoin ongelma (myös muuallakin kuin MAHL:ssa) lajitoiminnassa on tuomaritoiminta, tuomarimäärä. Ilman tuomareita ei olisi pelejäkään. Tuomarimaksujen korotus ei ole tähän ratkaisu, koska vaikuttaisi suoraan myös osallistumismaksuihin. Jo kesästä 2020 alkaen otamme käyttöön ”Seuratuomaritoiminnan”. Tämä tarkoittaa, että kunkin lajitoimintaan osallistuvan joukkueen tulee nimetä pelaajistostaan, lajista riippuen 1-2 henkilöä, jotka tuomitsevat lajipelejä. Tavoitteena on, että jokaisessa pelissä, lajista riippumatta on yksi seuratuomari, ja toinen on perinteinen lajituomari (lajeissa, joissa käytössä 2-tuomarin menettely). Tuomareille maksetaan perinteiseen tapaan tuomarikorvaukset.

 

 

Sivustopäivitys, sekä database päivittyy ajallaan, työtä tämän eteen on tehty jo kesästä 2019 saakka. Melkoisia seiniä on tullut vastaan, mutta tässäkin vanha Leijona-laulu ylittämällä, kiertämällä, läpi menemällä ja ties millä vain osoittaa toimivuutensa.

 

 

Seuran hallituspohjaa laajennetaan, sekä pyritään saamaan hallitukseen läpivirtausta uusin kasvoin. Uudet kasvot = uudet ideat. Pohja on reilussa 10 vuodessa saatu vakaaksi, papoilla vaan alkaa ideat ja ajankäyttö loppumaan, joten uusille kasvoille on ihan oikeasti tilausta.

 

Hankemaailmaa on tehty jo vuosikausia tuensiirto- sekä suorina hankkeina. Hankkeisiin tulee osallistua ja onnistua. Samat teesit pätevät mm. Seuratukiin.

 

Isommat uudistukset jäävät tuleville vuosille, sillä muutokset mm. omavaraisuusasteen parantamiselle ja tuomaritoiminnan kehittämiselle vie aikaa vuodesta kolmeen. Punnerretaan nämä ja nuorisotoiminta uudelle levelille ja vasta sen jälkeen mietitään mille numerolle panokset asetetaan. Joko hypätään kilpasarjatoimintaan vai onko aika itsehallinnoimille harrastamistiloille?

 

"MAHL LIIKUTTAA MASSOJA"

Pasi Pippuri

puheenjohtaja - MAHL ry.

31.10.2020

MAHL - Yhteystiedot

Mikkelin alueen harrasteliigat ry. - MAHL

Kunnanmäki 3

50600 MIKKELI

hallinto(at)mahl.fi / info(at)mahl.fi

Hallitus 1.5.2019-30.4.2020 + seuraava vuosikokous (syksy 2020)

Puheenjohtaja: Pasi Pippuri

Toiminnanjohtaja: Tuomas Anttonen

Sihteeri: Mika Pippuri

Hallituksen jäsen: Janne Lamberg

Hallituksen jäsen: Tommi Häyrinen