MAHL Jääkiekon säännöt

 

1§ Yleistä

 

Kaikki MAHL kiekkosarjat pelataan Suomen Jääkiekkoliiton alaisinsa harrastesarjoina Jokaisella pelaajalla tulee olla SJL:n pelipassi, joko omalla vakuutusturvalla, tai SJL:n pelipassiturvalla - OHJE Vakuutuksettoman pelipassin lunastukseen

 

HUOM! Muista merkata joukkueeksi MIKKELIN ALUEEN HARRASTELIIGAT pelipassien joukkuevalinnassa, mikäli et kuulu oikeammin johonkin kiekkoseuraan.

 

Kaudella 2020-2021 MAHL kiekko pelataan tasonmittauksin, sekä jatkosarjoin. Jatkosarjojen muoto päätetään ennen tasonmittauksen loppumista.

 

 

2§ Kilpailu- ja pelisäännöt

 

MAHL Jääkiekkosarjoissa noudatetaan Suomen Jääkiekkoliiton kilpailu- ja harrastekiekkosääntöjä.

 

3§ Ottelusäännöt

 

Jääkiekkosarjojen peliaika on 2 x 15 minuuttia tehokasta peliaikaa, maksimipeliajan ollessa 50 minuuttia.

Erien välissä ei ole taukoa.

Aikalisän käyttö ei ole sallittu runkosarjassa. Playoff-, karsinta- ja sijoitusotteluissa joukkueilla on käytössään 30 sekunnin mittaiset aikalisät.

Ottelu voi päättyä tasan. Voitosta joukkueelle 2 pistettä, tasapelistä molemille 1 piste.

 

Playoff-, karsinta- ja sijoitusotteluiden päätyttyä tasan suoritetaan Suomen Jääkiekkoliiton kilpailusääntöjen 3§:n mukainen voittomaalikilpailu 3 pelaajaparilla. Mikäli tämän jälkeen ei ole ratkaisua syntynyt jatketaan voittomaalikilpailua mies-miestä vastaan periaatteella - ei ole voimassa MAHL:ssa kaudella 2018-19.

 

4§ Edustusoikeus

Sen lisäksi mitä on mainittu MAHL:n sääntöjen yleisissä osissa, on voimassa seuraavaa:

Ennen kauden alkua on joukkueen toimitettava MAHL:lle joukkueensa pelaajaluettelo. Pelaajaluettelossa voi olla ainoastaan rekisteröityjä pelaajia tai maalivahteja. 

Joukkue voi rekisteröidä uusia pelaajia tai maalivahteja joukkueeseensa 31.1.2020 saakka. Jotta pelaaja voi pelata playoffs-otteluissa, tulee hänen olla pelattu vähintään yksi (1) runkosarjaottelu.  Pelaaja sekä maalivahti on edustusoikeudellinen vasta rekisteröitymismaksun maksamisen ja voimaantulon jälkeen.MAHL jääkiekkosarjoissa yksikään pelaaja ei saa olla ns. kilpapelaaja, eli esiintynyt kaudella 2020-2021 suomen jääkiekkoliiton alaisissa kilpasarjoissa.

 

Joukkueiden kokoonpanot tulee käydä merkkaamassa joukkuelistaan toimitsijakopissa.

 

MAHL Jääkiekkosarjoissa pelaajan tulee olla täysi-ikäinen. Mikäli alaikäinen pelaaja haluaa osallistua MAHL sarjoihin niin yhteyttä MAHL toimistoon.

 

5§ Sanktiot

 

Sen lisäksi mitä on mainittu MAHL:n sääntöjen yleisissä osissa sanktioista, on voimassa seuraavaa:

Mikäli joukkue ei ole valmiina aloittamaan (min. 5 pelaajaa + maalivahti) ottelua merkattuna aikana tuomitaan kyseinen joukkue häviämään ottelu 5-0. Jääajan voi käyttää tämän jälkeen harjoitteluun.

 

Mikäli joukkueessa pelaa ns. kilpapelaaja, tuomitaan joukkue hävinneeksi kyseisen ottelun 5-0 tai maalieron ollessa suurempi, niin kyseisellä tuloksella. Tämän lisäksi tulee joukkueen suorittaa MAHL:lle 50€ suuruinen sanktiomaksu. HUOM! Ei takautuvasti, kilpasarjapelaajaksi "muututaan" kun henkilö on kirjattuna kilpasarjan ottelupöytäkirjaan.

 

6§ Jury

 

Vastapuolen pelaajan loukkaannuttua tai tahallisen selvän vastustajan vahingoittamisyrityksen seurauksena kootaan jury, kuten kurinpitoasioissakin. Jury koostuu peliä tuominneista erotuomareista, molempien joukkueiden joukkueenjohtajista sekä paikalla olleesta MAHL:n jääkiekkovastaavasta. Jury on toimivaltainen elin päättämään epäurheilijamaisesti tai vahingoittamistarkoituksessa käyttäytyneen pelaajan rangaistuksesta.

 

MAHL varaa oikeuden sulkea sääntöjä rikkoneen ja rangaistuksen saaneen joukkueen tai pelaajan MAHL sarjoista.

 

7§ Kurinpito

 

MAHL jääkiekkosarjan on viraalinen SJL:n alainen harrastekiekkosarja.

Kurinpidossa noudatetaan SJL:n kilpailu- sekä harrastekiekkosääntöjä.

 

 

HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT 2020-2021

 

1. Yleistä

Harraste- ja seniorisarjoissa pelataan IIHF:n voimassa olevilla pelisäännöillä sekä voimassa olevin SJL:n kilpailusäännöin. Alla olevat säännöt ovat lisäksi voimassa kaikissa SJL:n alaisissa harraste- ja seniorijoukkueiden otteluissa. Jokaisella pelaajalla on oltava voimassaoleva SJL:n pelipassi voidakseen osallistua SJL:n järjestämään sarjatoimintaan.

 

2. Varusteet

Kypärät ja kasvosuojukset

Ainoastaan jääkiekkoon tarkoitetut kypärät ovat sallittuja. Kaikki kypärät tulee olla kiinnitetty asianmukaisesti. Kypärän tulee olla CE hyväksytty. Aikuisten sarjoissa (myös harraste- ja seniorisarjat) pelaavien on iästä riippumatta käytettävä aina vähintään visiiriä. Liitto suosittelee kaikille kokokasvosuojuksen käyttöä.

 

Kaulasuojat

Kaulasuojat ovat pakollisia.

 

Maalivahdin varusteet

Harraste- ja seniorisarjoissa saa pelata kaikilla maalivahdeille valmistetuilla varusteilla, jotka täyttävät sääntökirjan 2002-2006 vaatimukset.

 

3. Lyöntilaukaus

Lyöntilaukaus on kielletty. Lyöntilaukauksen raja on kiekon lyönti jäästä kohotetulla mailalla. Lyöntilaukauksesta tuomitaan pieni rangaistus. Mikäli pelaaja hämää ja on tekevinään lyöntilaukauksen, peli katkaistaan ja aloitus siirretään rikkoneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteelle.

 

4. Taklaaminen

Taklaukset on kielletty. Kiilaaminen on sallittu, määräävä tekijä on sama luistelusuunta.

Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä tai ottelurangaistus. Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).

 

5. Korkealla mailalla pelaaminen

Korkealla mailalla pelaamisessa noudatetaan normaalia korkean mailan säännöstöä.

 

6. Pienet rangaistukset

Pienen rangaistuksen suuruus on 2 min ( tehokas peliaika ). Jos pelaaja saa ottelussa kolmannen pienen rangaistuksen, hänet poistetaan kyseisestä ottelusta. Pelaajan saaman kolmannen pienen rangaistuksen kärsii joku muu saman joukkueen kenttäpelaaja. Pelaaja saa osallistua normaalisti seuraavaan otteluun. Rangaistuksia, jotka on annettu säännön ”Pelin viivyttäminen – kiekko katsomoon” nojalla ei lueta tähän määrään eikä myöskään tilannetta, jossa pelaajan sääntörikkomus johtaa rangaistuslaukaukseen.

Rangaistuslaukauksen aiheuttanut rikkomus ei kerrytä pelaajakohtaista rangaistusten määrää. Siirretty rangaistus josta seuraa maali ei kerrytä pelaajakohtaista rangaistusten määrää. Poikkeuksena on sääntökirjan säännön 114 vii kuvaama tilanne

 

Pienet käytösrangaistukset

Sääntöä 550 a. ja b. kohtia sovellettaessa erotuomari voi harkintansa mukaan määrätä pienen käytösrangaistuksen (2 min) tai käytösrangaistuksen (10 min). Pieni käytösrangaistus vaikuttaa jäällä olevien pelaajien lukumäärään samalla tavoin kuin pieni rangaistus sekä myös pelaajan rangaistuskertymään.

 

7. Käytösrangaistukset (10 min.)

Jos pelaaja saa ottelussa käytösrangaistuksen (10 min.), saa pelaaja valita poistuuko hän ottelusta vai jääkö kärsimään rangaistustaan rangaistusaitioon. Jos pelaaja valitsee poistumisen, ei hän voi enää palata ko. otteluun ja hänen on poistuttava pukuhuoneeseen.

 

8. Isot rangaistukset, peli- ja ottelurangaistukset

Ison rangaistuksen suuruus on 5 min (tehokas peliaika). Ison rangaistuksen ( 5 min ) saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen ja hänet poistetaan ottelusta loppuajaksi. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta. Ottelurangaistus aiheuttaa myös 5 minuutin vajaalukuisuuden. Joukkue pelaa 5 minuutin ajan vajaalukuisena, mutta rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 min. rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaaja saa ison rangaistuksen tai pelirangaistuksen, on hän automaattisesti pelikiellossa yhden ottelun ajan. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa kunnes sarjan kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen.

 

9. Yhtäaikaiset rangaistukset

Kaikki yhtäaikaiset samansuuruiset rangaistukset korvataan, eli peliä pyritään pelaamaan mahdollisimman monella pelaajalla kentällä.

 

10. Maalivahdin rangaistukset

Jos joukkueella on vain yksi maalivahti ja hänelle tuomitaan ottelussa pelirangaistus, saa rikkonut maalivahti pelata ottelun loppuun. Jos ainoa maalivahti saa ottelurangaistuksen hänet poistetaan ottelusta ja joukkue saa pukea tilalle yhden kenttäpelaajan, Pukeutumistaukoa ei sallita. Samalla tavalla menetellään ainoan maalivahdin loukkaantuessa tai muuten ollessa pelikyvytön. 

 

 11. Pitkä kiekko

Molemmat joukkueet saavat vaihtaa pelaajia vapaasti pitkän kiekon jälkeen.

 

 

 

(Päivitetty 23.9.2020)

 

 

             
             
             
       

 

 

JÄÄKIEKKO

SARJATAULUKKO LIIGA

# JOUKKUE O PTS ME
1 HC Konkurssi 14 28 74
2 Sammuneet Tähdet 14 19 25
3 HC Hämminki 14 17 17
4 Lepakkoketut 14 17 4
5 Virve 14 15 6
6 ESE CXX 14 9 -22
7 Bar DOM 14 7 -47
8 PoNu 14 0 -57