MAHL - III 2010-2011 | Toimintakertomus
Maanantai, 13 Tammikuu 2014 13:09

 

3. Toimintakausi | 2010-2011

 

Hallittua yli 30 %:n kasvua? Toimintoja tehostetaan, uuden tilastointiohjelman julkaisua lykätään suosiolla talvikauden alkuun. Ensimmäinen perinteinen laji jää pois lajikirjosta, beachvolley. Helpoiten harrastettava ja edullisin laji jätetään pois MAHL:n sarjoista. Lajille ei yksinkertaisesti löydy toimintamallia Mikkelistä? Jalkapallo kasvaa entisestään niin senioreissa kuin junioreissa. Juniorijalkapallossa koetaan, että n. 170 euron joukkuemaksu on liian suuri, vaikka osa joukkueista tekeekin mahlin peli-iloissa mm. kanttiinitoiminalla tuntuvaa voittoa. Uusia lajeja nähdään kesällä pesäpallon ja talvella squashin muodossa. Pesäpallo todetaan mielekkäänä uudistuksena MAHL:n sarjoissa, ja lähellä on, ettei Mikkeliin perusteta samalla maakuntasarjajoukkuetta - jälkeenpäin onneksi ei, sillä sen perustaminen olisi vienyt hurjasti paukkuja MAHL:n toiminnoista.

 

Kesällä 2010 koetaan mielenkiintoinen sattuma em. lisäksi, sillä selvitystyön perusteella havaitaan beachsoccerin puolella, ettei Suomen Jalkapalloliitto ole hakenut FIFA:lta lajin akkreditointia? Parin viikon mittainen puhelurumba päättyy siihen, että tuo muotoseikka on nykyisellään kunnossa. Kaukana ei ollut se päivä, että MAHL olisi perustanut beachsocceriin Suomen maajoukkuetta? Jotain kuviosta jäi silti käteen - Mikkeliin on varattuna 1-2 SM-liigapaikkaa, mikäli liigatasoinen sarjatoiminta lähivuosina beachsoccerissa kokee muodostumisensa - ei liene täällä liikaa noita mestaruusarjastatuksen omaavia joukkueita.

 

Uuden Joomla -julkaisupohjaan perustettavan tilastointiohjelman julkaisua lykätään talvikauteen, testaus ei vielä riittävää julkaisukelpoiseksi. Sarjan Jari ja Pippurin Pasi demoavat kaikessa hiljaisuudessa uutta kantaa jokaisen kesäpelin osalta. Syksyllä 2010 julkaistaan uudet MAHL:n www-sivut, nyt Joomlan julkaisupohjalle. Keskimääräinen sivuistoilla kävijämäärä nousee 311:n päivittäiseen kävijään. Samalla tutustutaan streamaukseen, jota testataan talvikaudella mokkulan lähetystehoilla (316 kt/s) lähinnä jääkiekossa.

 

MAHL:n rekisteröityneiden henkilöiden määrä nousee 985:n (sr. 579 / jr. 406).

 

MAHL panostaa voimakkaasti mediavälineistöön. Kamera- ja ohjaajakalustoa ostetaan lähes 6.000,00 eurolla, uskalias investointi nähdään mahdollisuutena, sillä "stremaus" on lapsen kengissä Suomessa (Ruotsissa ollaan taas valovuosi edellä). Testipohijina toimivat Ruotsalainen Bambuser ja Jenkiläinen Ustream. Kalevankankaan jäähallin remontointifarssi tuo ongelmia em. investointeihin. Kaikki valmiiksi suunnitellut lähetysominaisuudet sulavat pesuvetenä jäiden kanssa kun alkuvuodesta 2011 ilmenee, ettei perinteistä Jääkiekon PMT -turnausta saada toteuttaa molemmissa jäähalleissa, koska jäähalliremontti (ei vaiskaan) starttaa keväällä. Investoinnit kun oli tehty sillä silmällä, että keväällä 2011 turnausjoukkuemäärä olisi tuplattu 24:n joukkueeseen. Samalla kuivuu kokoon aiesopimus erään seuran maksullisesta lähetyspalvelusta omista peleistään. Mukavaa toki oli huomata se, että harrastepohjalta toteutettu kehitystyö ei kalpena kaupallisille versioille, lisätään vaan lähetystehoa verkkoon.

 

Kausi 2010-2011 osoittaa sen, mikä salaa olikin jo tiedossa. Että kunnallispolitiikassa mukana oleminen olisi monella tapaa edullista myös MAHL:lle. Tukemalla mielipiteillään tiettyjä toimijoita saat itsellesi hyvää. Selkärankaa kysytään, onneksi sitä löytyy - vaikka kavereita sillä ei saa. Näpäytyksiä seuraavalle kaudelle on tulossa...

 

Talous on kovilla, sillä MAHL tekee toimintakauden aikana lähes 5.000,00 euron tappion. Pelastukseksi löytyy se, että toiminta on riittävän laajaa koko vuodeksi, jolloin voidaan puskuroida seuraavan toimintakauden tuotot osaksi edellisvuoden tappiota. Vakiinnutettu jalansija harrastajien puolella on lopulta avain pelastukseen - harrastajia on riittävästi.

 

MAHL ry on lisäksi ensimmäinen seura joka putoaa kaupungin tuen ulkopuolella muutama vuosi aiemmin perustetun Kuntotalo Säätiön toimitiloista. Salibandyyn ja futsaliin aiotun kuntotalon tuntivuokra 60 e on melkoinen isku vasten kasvoja, sillä esim. jäähallitunnit ovat neljänneksen edullisempia. Siten futsal jätetään pois lajeista, onneksemme lajitilaa salibandyn osalta saadaan kohtuuhintaan Sport Forumien "peltihalleilta", josta suuri kiitos kuuluu yrittäjä Jussi Pekoselle.

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

Toiminnanjohtajan päätoiminen palkkaus on ilmeistä. Muutamat lajit ovat saavuttaneet ns. maksukyvyn kipupisteen. Näiden lajien toiminnoille on pyrittävä löytämään vaihtoehtoinen toimintamalli. Tehokkuutta haetava mahlilaisten tunnistamiseksi, eli kontaktitiedot saatava yhteen kantaan. Tuomas Anttonen alkaa kehittämään verkkokauppasovellusta mahlin pelaajarekisteri- ja joukkueosallistumismaksuihin. Runkolajeissa kaupungin tarjoamat fasiliteetit eivät toteudu, ensimmäistä kertaa MAHL:n historiassa kaikkia mukaan tulevia joukkueita ei pystytä ottamaan vastaan. Tarve päästä mukaan liikuntatoimintojen ohjaustyöryhmiin. Ulkopuolinen tuki tulee ulosmitata, sillä kaupungin tai kunnan tuki on minimaallista, vaihtoehtona myydä nahkansa ja lähteä mukaan politikointiin.

 

Jättäydytään pois toiminnoista, joissa liikaa kitkaa perinteisten mallien kanssa - vie liikaa energiaa. Aika näyttää mikä on toimiva konsepti esim. Korttelijalkapallossa. Etsitään vahvoja toimijoita, joilla ei liian vahvaa roolia omissa seuroissaan. Vuosittain kasvanut sosiaalisen median hyödyntämisen kohdentaminen - kokeillaan facebookkia. Painomedia on koettu liian raskaaksi, suora lähestyminen mm. Länsi-Savoon ohjataan suoraan Savonlinnalaiseen "Vaihtopenkki" -lehteen, johon toki saadaan ostamalla palstatilaa, mutta joudutaan itse kirjoittamaan kaikki artikkelit - liikaa työmäärää ja liian kallista.

 

Mittavat investoinnit poistetaan, keskitytään omaan osaamiseen. Kehitetään ydinosaamista ja tarvittaessa koulutetaan uusia toimijoita. Mahlilaisille kehitetään lisäarvoa etutoimintojen muodossa alueen palveluidentarjoajien puolelta. Jo lähes 1000 kotitaloutta MAHL:n toiminnanpiirissä.

 

BUDJETTI

Kolmannen toimintakauden budjetti on 55.052,37  €. Tukea saatu 400,00 € - Mikkelin Kaupunki (Kohdistettu Jääkiekon PMT - haettu 1.000,00 €). Haettu seuratoiminnantukea eri lajiliitoilta yhteensä 4.000,00 e - kielteiset päätökset, ei perinteistä urheilutoimintaa.  MAHL jakaa kahdeksalle eri urheiluseuralle tuomari- ja toimitsijahommista toiminnantukea 22.455,91 €.

 

Tj. Pasi Pippuri (1.5.2010 - 8.4.2012)