MAHL - I 2008-2009 | Toimintakertomus
Maanantai, 13 Tammikuu 2014 12:54

 

1. Toimintakausi | 2008-2009

 

Hyppy tuntemattomaan startattiin toukokuussa 2008. MAHL:n kaltaista toimintaa yritettiin startata jo vuonna 2005, jolloin Mikkelin kaupungilta pyydettiin osoittamaan tilat, sekä mahdollisuudet salibandyn harrasteliigan aloittamiselle. Koskaan vastausta kysymyksiin ja toiveisiin ei saatu, joten toiminta jäi hautomaan. Syksyn 2007 aikana ydinryhmä selvitteli lajeja, joilla MAHL:n kaltainen toiminta pystyttäisiin starttaamaan. Muutamia urheiluseuroja rekrytoitiin melko surutta kesä- ja talvilajeihin. Haasteet toiminnan starttaamiselle olivat melkoiset, sillä uudenlainen harrasteliikuntatoiminta Suomen maassa oli vielä aloittamatta. Oppia haettiin mm. Lahden Kortteliliigoista, joka lienee tunnetuimpia Suomalaisia harrasteliikuntatoimijoita. Lisäksi tutustuttiin useammankin kunnan ylläpitämiin puulaakisarjoihin, joka lisäsi samalla ihmetystä, miksi Mikkelissä toimintaa ei pyörittänyt kaupunki, kunta tai esim. ESLi?

 

Ennen MAHL:n toiminnan aloittamista oli jo startattu mm. Suomen vanhin Beachsoccerturnaus, sekä muutamakin Jääkiekkoturnaus, joissa pääpaino oli nimenomaan harrasteliikkujissa. Palaute em. toiminnoista rohkaisi toteuttamaan myös sarjatoiminnanomaiset lajit.

 

Mielenkiintoisella konseptilla ja kontaktiverkostolla ensimmäisellä toimintakaudella MAHL:n sarjoissa pelattiin yhteensä 6:tta eri lajia, joissa nähtiin 49 joukkuetta. Nollasta startannut henkilömäärä oli kasvanut kauden aikana 491 mahlilaiseen (sr. 313 / jr. 178).

 

Alkujaan ajatus oli, että aktiiviset ja motivoituneet lajiseurat toimisivat yhteistyössä MAHL:n kanssa tuomari- ja toimitsijatehtävissä. Tuolloin heillä on tilaisuus katasastaa kykyjä vaikka omaan seuratoimintaan.

 

Jo alusta saakka panostimme paljon näkymättömään työhön, eli tilastokantojen päivittämiseen. Valmista julkaisujärjestelmää ei ollut, joten Sarjan Jari yötöinään koodasi uniikin järjestelmän. Näin tulevaisuudesta katsottuna..., olihan se aika työläs ja kankea - mutta tilasto-ohjelma kuitenkin. Havaitsimme jo tuolloin, että MAHL:n kaltaisille toiminnoille oli kysyntää, varsinkin kun lähes reaaliaikainen tilastointiohjelma puksutti statistiikkaa aamuvirkuille. Tämä tarkoitti sitä, että pelipäivien jälkeen alkoi muutaman ukon tietokoneilla useamman tunnin mittaiset pelisyötöt, aika-ajoin ohjelman koodia jouduttiin korjaamaan, tai muutoin vain päivittämään kun joku "oleellinen" tilasto oli unohtunut alkuperäisestä ohjelmasta.

 

MAHL muuttui myös työpaikkojen ja peliporukoiden kahvipöytäkeskusteluksi. Ennen pelejä seurattiin omia sijoituksia joko joukkueina, tai henkilökohtaisten tilastojen valossa. Pelejä seuraavina aamuina puolestaan pelit pelattiin uudelleen.

 

Kun kausi huhtikuussa 2009 oli taputeltu, huomattiin pelejä pelatun yhteensä 264.

 

Fasiliteetit ensimmäisellä toimintakaudelle olivat toimintakausista parhaat. Tuolloin jalkapalloa pelattiin Urpolan tekonurmella, Beachvolleytä Urpolassa, Salibandya Rantakeitaassa ja Jääkiekko Kilpahallissa. Sittemmin harrastuspaikojen olosuhteissa on tapahtunut melkoista heikennystä - miksiköhän? Painomedian haluttomuutta julkaista otteluohjelmia, tuloksista puhumattakaan ihmeteltiin, sillä joka viikko lähti paikkakunnan lehtiin ennakkotiedot, sekä edellisviikon tulokset?

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

Tilasto-ohjelmalle huomattiin kysyntää. Myös uudenlainen sosiaalisen median hyödyntäminen havaittiin hyväksi. Keskimäärin 178 kävijää per päivä MAHL:n sivuilla osoittaa, että toiminnalle löytyy kiinnostusta. Kehitetään entisestään mm. kotisivuja, uutisointia ja tilasto-ohjelmaa. Painomedialle lähetetään jatkossakin viikkotiedotteet, kai siellä jossain vaiheessa herätään toiminnan laajuuteen? Myös joukkueosallistumismaksujen käytäntöä muutetaan, sillä ensimmäisen toimintakauden aikana muutama joukkue jätti kausimaksut suorittamatta, mikä lisää painetta toimintojen kehittämiselle. Luodaan malli, jossa MAHL:n hallinto on tukena lajeille, joskin kerää lajiylijäämän toimintojen kehittämiseksi. Ongelma näyttää muodostuvan perinteisesti edullisssa lajeissa, sekä uusissa aloittavissa lajeissa. Johtopäätös - joukkueosallistumismaksut tulee suorittaa ennen ko. lajin alkua, samoin kuin henkilökohtainen rekisteröintimaksu ennen ensimmäistä peliä.

 

Lajisääntöihin ja lajien sisäisiin pelitapoihin kysytään mielipidettä joukkueenjohtajilta, ja yhteisen enemmistön kanta on hallitseva kyseisen kauden. Samalla lisätään joukkueenjohtajien roolia tiedonjakajina, sekä vastuutetaan mm. ilmoittamaan pelaavat kokoonpanot ennen pelejä.

 

Lajikirjoa lisätään mikäli ko. lajiin löytyy oma lajivastaava.

 

BUDJETTI

Ensimmäisen toimintakauden budjetti on 16.378,00 €. Tukea saatu 0 euroa. MAHL jakaa kuudelle eri urheiluseuralle tuomari- ja toimitsijahommista toiminnantukea 6.997,80 €.

 

Tj. Pasi Pippuri (12.5.2008-8.4.2012)