SBS SAIMAA UUSI PUUMALIIGAN MESTARUUDEN
Tiistai, 28 Maaliskuu 2023 05:30

PL Saimaajoukkuekuva

Niin on saatu Puumaliigan kausi 22-23 päätöksen. Lauantain päätöskierros tarjosi tasaisia ja hyvähenkisiä pelejä koko päivän. Pelaajien riemu onnistumisista välittyi katsomoon asti, eikä voitu hyvän mielen hymyltä välttyä kun yksi pelipallo matkasi pelaajan mukana pois Rantakeitaalta onnistuneen maalin myötä. Muutenkin yleisilme oli yhdessä tekemisestä nauttimista, vaikka kyseessä olikin lopulliset sijoituspelit. Myös pelaajien toiminta kentällä oli kehuttavaa. Vastustajia kunnioitettiin eikä turhaa suunsoitta ollut havaittavissa. Tästä on hyvä jatkaa kohti PMT-turnausta sekä ensi kautta. MAHL kiittää kaikkia pelaajia ja joukkueita taustahenkilöineen.

KaPa-51 vs JiiKoo Hurjat 3-2 (SO)

Lauantain karkelot aloittivat Kangasniemen ja Juvan joukkueet. Oletuksena olikin tasainen ottelu, eikä siitä ennakosta jääty yhtään. KaPa sai pelin lentävän lähdön, kun jo alle kahden minuutin jälkeen Pauliina Manninen vei kotijoukkueen johtoon Reetta Junnin syötöstä. KaPan 2-0 maalin jälkeen pääsi JiiKoo mukaan maalien makuun kun Maiju Luukkonen kavensi Kaisla Tuovisen esityöstä tilanteeksi 2-1.

Heti toisen erän alkuun JiiKoo pääsee tasoihin ja pallo pomppiikin loppuerän puolelta toiselle. Ratkaisua haettiin rankkareilla, jossa ainoastaan Pauliina Manninen onnistui, ollen näin molempien maalivahtien lisäksi ottelun onnistuja.

WiSu vs KaPa-51 2-5

Päivän toisessa ottelussa Wisu tuli alkuun terävästi ja sai siirrettyä lappeenrantalaiset 1-0 johtoon reilun kuuden minuutin pelin jälkeen Jenni Tynkkysen onnistuttua Krista Bisterin syötöstä. Liekö Kapan takaraivossa ollut pelin alussa edellisen ottelun hieno rankkarivoitto. Tämä maali herätti KaPan pelaamaan ja kolmen minuutin jälkeen ottelu oli tasan Elisa Vettenrannan tehtyä tasoituksen.

Toisessa erässä KaPa sitten sai hyvän vaihteen päälle ja onnistui nopeaan tahtiin siirtämään joukkueen jo 4-1 johtoon. Pelin tässä vaiheessa näkyi joukkueen yhdessä tekeminen eikä palloa vain roiskittu eteenpäin. Valmennuksestakin varmaan tuntui hyvältä nähdä joukkueena saatua onnitstumista laajalla rintamalla. Peli ei kuitenkaan jämähtänyt paikoilleen vaan jatkui iloisena tekemisenä loppusummeriin asti. Loppulukemat KaPalle 5-2 ja lopullinen sijoitus 7.

JiiKoo Hurjat  vs WiSu 3-0

Päivän kolmannessa pelissä ratkaistiin sijat 8 ja 9. Peliin lähti kaksi iloisella mielellä olevaa joukkuetta, joilla ei tuntunut menestyspaineita olevan takaraivossa - intoa pelata sitäkin enemmän. Peli lähti tasaisesti liikkeelle ja JiiKoo meni vajaan viiden minuutin kohdalla 1-0 johtoon Kati Jokisen maalatessa Sari Spåran syötöstä. Tämän jälkeen peli aaltoili tasaisesti molempiin päihin, kunnes Henna Ahola karkasi yksin läpi. Hänen suoritustaan häirittiin mailalla takaapäin rankkarin arvoisesti. WiSun tasoitus jäi kuitenkin saamatta Linda Hännisen tehtyä varman torjunnan. Heti tämän jälkeen pallo olikin WiSun maalissa Mira Tegelbergin toimesta.

Heti toisen erän alkuun JiiKoo karkasi turvallisen tuntuiseen 3-0 johtoon Tuuli Tuovisen onnistuttua maalinteossa. Laukauksia tuli molempia maaleja kohti, mutta Linda Hännisen varmat otteet eivät antaneet WiSulle mahdollisuutta ja näin nollapeli hänelle. JiiKoolle sija 8 ja WiSulle sija 9. Käytävältä kuultuna molemmat joukkueet vaikuttivat tyytyväisiltä sarjaan ja intoa osallistua ensi kauteenkin on.

Uuno vs Pinkit Puumat 4-2

Päivän ensimmäisessä puolivälierässä oli vastakkain hyvin toisensa tunhtevat mikkeliläiset joukkueet. Uunot olivat selkeä ennakkosuosikki ja molemmilla oli sopiva määrä pelaajia paikalla. Peli lähtikin heti alkuun Uunojen komennuksessa, mutta aivan yllättäen Puumat menikin 1-0 johtoon reiliun neljän minuutin kohdalla. Vanha sanonta: toimita palloa maalille piti paikkansa ja niin päädystä Heli Isotaluksen toimesta maalille laitettu pallo kimposi jaloista etukulmaan, eikä Johanna Pekkasella ollut mitään mahdollisuutta torjuntaan. Yllättävä tilanne sai Uunojen pelin hieman sekaisin ja mailoja puristettiin aavistuksen normaalia enemmän. Pitkä painostus toi kuitenkin kaivatun tasoituksen pari minuuttia ennen erätaukoa Maria Uttin onnistuttua Milla Okkosen hienosta esityöstä.

Toisen erän alku jatkui ensimmäisen erän kaltaisena Uunojen painaessa päälle ja Pinkkien saaden muutamia vastahyökkäyksiä. Erän puolivälin jälkeen nähtiinkin maaleja nopeaan tahtiin, kun Uunot siirtyivät minuutin sisään jo 3-1 johtoon. Sitten kuin hieman varkain Susanna Kokko pääsi karkaamaan ja toi Pinkit maalin päähän hyvän yksilösuorituksen jälkeen. Ottelun ratkaisun tekivät Johannat: maalivahti Pekkanen avasi hienolla heitolla Rapon yksin läpi eikä Jondella ollut vaikeuksia laittaa loppulukemiksi 4-2 Pinkkien pelit loppuivat tähän, mutta heidän kauden viimeinen pelinsä oli hyvää taistelua.

Säbäcats vs Riusäbä 4-2

Toisessa puolivälierässä olivat vastakkain tasaiset joukkueet. Molemmilla on kauden aikana pallo välillä pomppinut, mutta joukkuepelaamiseen on panostettu, mikä on näkynyt myös pelin rauhoittamisena kun sitä on tarvittu. RiU sai peliin salama-alun kun Jenni Häkkinen onnistui Anu Ojalan syötöstä. Peli jatkui tasaisena ja paikkoja oli molempiin päihin. Kymmenen minuutin jälkeen Asta Kuronen ohjasi Elina Summasen maalia kohti laittaman pallon upeasti hyvin pelanneen Veera Kopin yli. Joku saattaisi epäillä ohjauksessa olleen tuuria mukana, mutta toimitus luottaa taitoon tässä tapauksessa. Erän loppuun Säbäcats siirtyy 2-1 johtoon Mimmi Ahosen maalilla.

Toisen erän alkuun Säbäcats siirtyvät jo 3-1 johtoon ja pian tämän jälkeen tulee koko lauantain ainoa jäähy RiU:n Hanna Kokolle väärästä etäisyydestä. Voi siis todeta naisten pelanneen todella hyvällä ja toisia kunnioittavalla asenteella ratkaisupelit! Viimeiseen kymppiin molemmat joukkueet tekevät vielä yhdet maalit ja lopputulos 4-2. Maalivahdeille torjunnatkin tasaisesti 10-11, joten hyvä ja tasainen peli odotusarvon mukaisesti.

MLI Sharks vs UuNo 5-1

Välierään päivän toiseen peliin Uunot saivat vastaansa jälleen mikkeliläisen joukkueen. Pelissä näkyikin molemmissa joukkueissa olevaa kokemusta salibandyn pelaamisesta ja pallo liikkui vauhdikkaasti pitkin Rantakeitaan parkettia. Uunot siirtyivät jo alle kolmen minuutin kohdalla 1-0 johtoon Johanna Rapoin tehtyä maalin Hanna Knaappilan syötöstä. Tämän jälkeen peli eteni reiluun 11 minuuttiin ennen kuin Sharks pääsi tasoihin Uunoille tutun Alma Rikkisen maalilla. Juuri ennen erän loppua Veera Pulkkinen siirtää Sharksit 2-1 johtoon.

Toisen erän alussa oli Uunoilla hyvä mahdollisuus tasoittaa peli kun pallo kävi molemmissa tolpissa. Hyvin pian tämän jälkeen Aino Ruponen niittaa vapauttavan 3-1 maalin. Tähän jo illan toisen syötön tarjoili Mira Paavilainen. Peli jatkui hyvätasoisena loppuun asti, mutta Sharkseilla oli tarkemmat kuviot ja lopputulos 5-1. Uunoille illan saldona voitto ja tappio sekä pronssisija. Sharksit lähtivät katsomoon tarkkailemaan tulevan finaalivastustajan pelikuvioita.

SBS Saimaa vs Säbäcats 6-1

Päivän toisessa välierässä oli vastassa runkosarjan voittanut SBS ja puolivälierissä RiU:n kaatanut Säbäcats. Ottelun kulku oli selkeä eikä SBS matkustanut Savonlinnasta Mikkelin takki auki. Peli oli tarkkaa alusta asti ja vastustajaa kunnioitettiin. Tämä tarkoitti sitä että savonlinnalaiset pitivät palloa, taistelivat irtopalloista tosissaan ja puolustivat koko viisikkona. Maaleja tulikin ensimmäiseen erään kolme Saimaan toimesta, eikä heidän maalivahdilleen yhtään torjuntaa koko erän aikana.

Toisessa erässä sama meno jatkui. Onneksi Säbäcats jaksoi taistella loppuun asti, eikä antanut vastustajan pyörityksen masentaa mieltä. Heille tulikin pelin uurastuksesta palkinto ajassa 23:49 kun Asta Kuronen kaventaa pelin 5-1 Elina Summasen syötöstä. SBS:n joukkueesta voi mainita Heidi Venäläisen tehot 2+1 ja Essi Puhakaisen 0+3. Saija Lasaroffille kertyi peräti 19 torjuntaa, kun Susanna Kapaselle vain 2

MLI Sharks vs SBS Saimaa 3-4 (SO)

Illan finaalipari oli odotusten mukaisesti runkosarjan kaksi parasta joukkuetta, jotka hävisivät koko kauden aikana vain kertaalleen toisilleen. Tiedossa oli siis tasainen ja laadukas ottelu. Sellainen siitä todellakin tuli, jopa maalivahtien torjunnat menivät lopulta tasan.

Liekö Sharkseille ollut etua kun saivat huilata yhden pelin ennen finaalia ja katsoa Saimaan pelitapaa katsomosta. Ajassa 4:35 Suvi Pelkonen vie Sharksit 1-0 johtoon. Kahden minuutin päästä Minttu Lokka iskee taululle 2-0 ja siitä taas kahden minuutin päästä Veera Pulkkinen jo 3-0. Tässä vaiheessa pelin kulku kuitenkin muuttui. Tuliko Sharkseille hyvänolon tunne vai oliko Saimaa ollut vähän löysällä asenteella edellisen pelin selkeän voiton jäljiltä? Kuitenkin peliin tuli taas uutta virtaa kun Tytti Käyhkö kaventaa pelin 3-1 Kata Variksen syötöstä.

Toisessa erässä jatkuu tasainen ja laadukas peli - SBS:n ollessa kuitenkin aavistuksen aktiivisempi osapuoli ja pitäen palloa rauhassa joukkueensa hallussa. 20. minuutilla Essi Puhakainen tuo SBS:n maalin päähän Heidi Venäläisen syötöstä. Reilu pari minuuttia myöhemmin nähtiin illan komein maali saman kaksikon toimesta, kun Essi laittoi pallon ilmasta takakulmasta maaliin. Tämän jälkeen ei kumpikaan joukkue päässyt enää maalirautoja lähemmäs - taisi niidenkin lukumäärä mennä tasan.

Lopulta oli kauden 2022 - 2023 Puumaliigan mestarijoukkue ratkaistava rangaistuslaukauksilla. Laukojista vain Heidi Venäläinen onnistui maalinteossa. Harhautuksen jälkeen pallo kimposi tolpasta ylärimaan ja siitä maaliin - pienellä marginaalilla siis rankkaritkin ratkesivat. SBS Saimaa siis jatkaa Puumaliigan mestarina, mutta nyt Sharksit antoivat täyden vastuksen. Tämä finaali todisti, että tässäkin sarjassa osataan pelata salibandya. Molemmat joukkueet ja pelaajat voivat olla tyytyväisiä päivän ja koko kauden suorituksiinsa.