MAHL XIV 2021-2022 | Toimintakertomus
Maanantai, 26 Syyskuu 2022 06:08

PinkitPuumat fb

14. Toimintakausi | 2021-2022

 

Neljätoista toimintakautta on takana. Vuodet alkavat muistuttamaan toisiaan, eikä mennyt kausi tuonut isoja ylläreitä oikein mistään. Taistelua koronasäännöksiä vastaan, pelejä, omatoimireenikausia kesken vilkkaimpien aikojen, pelaamista tyhjille katsomoille, heh. Lopulta kausi saadaan läpi vedettyä kevennettynä, muutamia uusia kokeiluja saadaan tehtyä, mutta paljon jää toimintoja ajatustasolle. Historian rajuin tappio taloudellisesti, reilu -25.000 euroa, saatavia eri lajien omavastuista reilut 6.000 euroa. Ei paljon naurattele. Tosiaan toiminnallisesti leppoisa kausi mahdollisti toimiston puolella sen, että jäi aikaa käydä lähes kaikki paperilla läpi. Missä on turhia menoja, mitkä toimet ovat tuottamattomia, pyörisikö MAHL ilman työntekijää jne. uudistusehdotuksia seuran hallitukselle. Selvää on se, että kuluja tullaan karsimaan rankalla kädellä tulevina kausina. Lisäksi kyykkäys itsessään saa aikaiseksi myös muita uudistuksia, jotka ovat parhaillaan hallituksella mietinnässä.

 

Harrastajamäärät pysyivät lopulta lähes perinteisien ”ei keskeytyksiä” sisältäneillä tasoilla, joten ei kirvestä vielä kaivoon nakata. Maailmanpoliittinen tila, sekä uhkaava energiakriisi ei ollut vielä ajatuksissa, joten niiden taakse on turha piiloutua menneessä. Tietynlainen tiedottomuuden tila aiheutti sen, että jaksamisen ja kehittämisen kanssa tuli jatkuvasti lättyyn. Ei uskalla mitään kehittää, kun seuraavalla viikolla rajoitukset vetävät maton alta. Viimeisimmän hankeen (SOHVA) ulospuhallus oli päällä ja energiaa uuden hankkeen käynnistämiselle ei yksinkertaisesti ollut. Koko toimintakauden töissä jatkoivat Elina ja Eetu, joille pitää nostaa hattua jatkuviin muutoksiin sopeutumisesta. Vuodesta jäi jotain hyvääkin, harrastajia seurassamme oli ikävuosista 0-90+. Perhekerhossa tunnelmaa aistittiin vaunuista käsin, Friarin Anjan viikoittainen kesäjumppa taasen liikutti mummoja, sekä pappoja Tuomiokirkon nurmikolla.

 

Merkittävimmät lisäykset, tai kokeilut olivat Kalevankangas Cup, jota sitäkin jouduttiin pakotteitten takia siirtämään. Ja kaukiksen lisääminen lajikirjoon MM-kisojen (Kaukiksen Mikkelin mestaruus) osalta. KKC keräsi hienosti väkeä ”Ylipainehalliin” pitkin Mikkelin lähiöitä, kuten Lahti ja Tampere. Kaukis herätteli henkiin vanhaa Mikkelin keskustaväkeä (ei poliittisesti), kun vanhat liiga- ja divarijyrät 90-luvulta mittelivät mestaruudesta. Molemmat tapahtumat ovat kokeilun perusteella jäämässä MAHL turnauslajikirjoon.

 

Josko arki vihdoin palaisi, vai lähteekö talous niin jyrkkään laskuun, että harrastamisesta aletaan karsimaan. Suuria kysymyksiä, vain aika näyttää. Yritykset ja varsinkin seurat ovat suurten kysymysten äärellä, mistä harrastajat (lue maksajat) jatkossa, kuka toimia pyörittää ilman vastiketta?

 

BUDJETTI JA TOIMINNANLUVUT

 

Oikean koronavuoden jälkeen loistavaa kasvua toiminnoissa. Avustusten osalta järkyttävää laskua. Budjetti koostuu 1. toiminnanmaksuista, 2. varainhankinnan tuotot, sis. rekisteröintimaksut, 3. avustuksista ja tuista (yleisavustukset). Toiminnanmaksuja ovat, laji-, turnaus-, kortteli-, young guns-, naiset ja tytöt, sekä avoimet pelivuorot ja kokeillut. Lisäksi ulkoisista toiminnoista jäsenmaksut, sekä toiminnankulujen hankintakulut. Tämä raha tulee siis meiltä kaikilta MAHL:n toimintojen pyörittämiseen.

 

1. Toiminnanmaksujen budjetti on kokonaisuudessaan 98.500,54 euroa.

2. Varainhankinnan tuotot yhteensä 17.836,00 euroa.

3. Yleisavustukset yhteensä 28.377,96 euroa.

 

Kokonaissumma oli 144.714,50, edelleen putoaa rajulla 23% jyrkkyydellä. Viimeksi alle 150kilon oltiin seitsemännellä toimintakaudella, eli vuonna 2015. Valtiolliset korona tms. avustukset eivät olleet haettavissa, mikä osaltaan selittää tulosta. Kun huomioidaan koko kauden tulos, niin Irwinin sanoin… Tase on onneksi vielä +merkkinen, joten jotain on tehtävissä.

 

JÄSENMÄÄRÄ kaudella 2021-2022 oli 1403 jäsentä (kasvua 63%, paluu kaudelle 2019-2020). Aikuisten määrä nousi 935 jäseneen (+37%), matkassa reilut 70 nostoväki-ikäistä hahmoa. Alaikäisten jäsenten määrä on 468 jäsentä (+38%). Positiivisen toiveikkaita lukuja. Yleiskäsitys on, että ihmiset ovat löytäneet erittäin hienosti takaisin harrastustensa pariin pandemiatapahtumien jälkeen. Perus lajitoiminnot, sekä turnaukset hoituivat mallikkaasti palkollisten toimesta. Sen sijaan suuria haasteita on kerho- ja leiritoiminnoissa, joihin riittää haastetta löytää sitoutuneita ohjaajia. Samainen haaste on erittäin yleistä koko Suomessa. Mikkeli ja kaikki harrastajat voivat olla erittäin ylpeitä sitoutumisesta MAHL:n toimintaan, viestejä pitkin seutukuntia saatiin siitä, että edes metropoleissa (Mikkelin näkökulmasta +100.000 asukkaan talousalueista) toimintoihin ei palannut riittävästi väkeä ja näin ollen aikuisten harrastustoimintoja ei startattu.

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

 

Tieto nykytilasta, sekä yhteydenotot mm. seurayhdistymisistä on tulevaisuutta. Koko Suomessa on perinteisillä lajiseuroilla suuria taloudellisia ja toiminnallisia haasteita, harrastajamäärät ovat syöksyssä, ja kun tiedetään, kuinka edustusjoukkueiden elinehto on oma junioritoiminta, ei loppuyhtälöön tarvitse helmitaulua kummempaa logiikkaa. Yleisesti hallintorakenteita on kehitettävä, kevennettävä ja tuotava toiminta kentille. Yhdistetäänkö hallinnollisia toimia eri seurojen kesken vai yhdistetäänkö seuroja, kuka mitenkin asian haluaa nähdä. MAHL:n vahvuudet voisi nähdä siinä, ettei edelleenkään lähdetä mukaan liittojen alaisiin kilpatoimintoihin seurana, vaan taaperretaan omalla sektorilla, millä on viimeiset 14-vuotta toimittu. Vaihtoehto on myös ottaa mukaan ”itsenäiset” lajiseurat, edustusjoukkueet tms. ja keskittää hallintotoimet yhteen kehykseen.

 

MAHL:n lanseeraama ”Puusilmä -toiminta”, eli tuomari- ja toimitsijatoiminta on herättänyt kiinnostusta mallina isolla kirkolla lajiliittojen painiessa tuomariongelman edessä. Yllättäen, taas, kuraa alueellisilta lajiliittoseuroilta saanut toiminta herättää pilottimallina mielenkiinnon lajiliitoissa. Toinen iso kiinnostuksen kohde Olympiakomiteaa myöten on lasten-, nuorten- ja perhekerhomallit, joiden parissa on tehty työtä startista alkaen, ja ”Harrasteliikunnan elinkaari” -ajatteluna vuodesta 2011 alkaen.

 

Talous, talous, talous. On saatava sellaiseen kuntoon, ettei seura ole riippuvainen ulkoisista avustuksista. Malleja on mietitty. Paperilla on visioissa pyörinyt vaihtoehtoja jopa siitä, että harrastamisen maksuja saadaan kevennettyä, vaikka yleinen linja onkin kaikkien tilojen ja pelipaikkojen hinnan nousuissa. Mikäli taloustaantuma jatkuu ennustetun laisena, voi nopeastikin tulla se ilmiö eteen, että perheelliset aikuiset karsivat omista harrastuksistaan, kun elämiseen kuluu niin paljon kulutuspääomaa. Tähän on valmistauduttu ja vain aika näyttää mihin toimiin meidän on osaltamme ryhdyttävä.

 

Merkittävä hanke tulee käynnistää, mieluusti vuoden sisällä. Hankkeen tulee tukea pitkäjänteisesti tehtyä harrasteliikunnan elinkaari -ajattelua. Puuhasteluun ja odotteluun ei ole aikaa, eikä siihen kannata resursseja tuhlata. Tulevalle kaudelle käynnistellään useampaakin yksilölajitoimintoa, jolloin ”joukkuekoot” oleellisesti pienentyvät. Harrastemahdollisuuksien määrä kasvaa, toiminnallinen malli lisääntyy, toiminta muuttuu itseohjautuvaksi ja harrastajalähtöiseksi.

 

"HARRASTELIIKUNNAN ELINKAARI"

 

Pasi Pippuri

puheenjohtaja - MAHL ry.

24.9.2022

MAHL - Yhteystiedot

Mikkelin alueen harrasteliigat ry. - MAHL

Kunnanmäki 3

50600 MIKKELI

hallinto(at)mahl.fi / info(at)mahl.fi

 

Hallitus 28.10.2021- seuraava vuosikokous (syksy 2022)

Puheenjohtaja: Pasi Pippuri

Varapuheenjohtaja: Tuomas Anttonen

Sihteeri: Mika Pippuri

Hallituksen jäsen: Juhani Kortelainen

Hallituksen jäsen: Atte Ojanen

Hallituksen varajäsen: Tommi Häyrinen

Hallituksen varajäsen: Samu Myyryläinen

Hallituksen ulkopuolinen jäsen - Toiminnanjohtaja: Elina Purhonen