MAHL XIII 2020-2021 | Toimintakertomus
Maanantai, 20 Syyskuu 2021 06:00

SOHVA KULMA mainos 960 430 kuva 1

13. Toimintakausi | 2020-2021

 

Kolmastoista toimintakausi ja melkoista taistelua pandemiaa vastaan. Lainsäädäntömuutokset, jatkuvasti muuttuvat ohjeet ja määräykset, sekä epätietoisuus kuvannevat parhaiten lähes kaikkea, ja kaikkien toimintaa. Välillä saadaan liikkua ja kohta taas ei. Kun saadaan liikkua alueellisten ohjeiden mukaan, kiristävät liitot rajoitteita ja liikkumista rajoitetaan, tai kaupunki on määritellyt tietyt tilat kokoontumiskieltoon. Onneksi hankkeiden rahoituksiin ei kiristyksiä määritellä, paitsi kokoontumisten osalta. Raju tappio talouspuolella uhkaa, ja samalla koko toiminnan jatkuvuudelle mietitään vaihtoehtoja. Hankkeet, eli SOHVA- ja KULMA -hankkeet, sekä valtiollinen korona-avustus pelastavat lopulta toimintakauden, sekä koko toiminnan. Perusteltu, sekä muutamia avautumisia vaatineet toimet tuottavat lopulta elintärkeän Korona-avustuksen, 23.000 euroa. Avustus käytännössä pelastaa koko seuran toiminnan, sillä maltillinen 6.570 euron kausitappio ei vaikuta ollenkaan pahalta. Muutoksia oli luvassa ja rajusti, sillä ilman avustusta toiminta olisi muuttunut turnausluonteiseksi, ja vain satunnaisesti järjestettäväksi. Lasten- ja nuorten toiminta olisi lakannut, seuran työntekijät olisivat saaneet etsiä muita töitä ja lähes kaikki olisi palannut niihin alkuvuosiin, jolloin hommia tehtiin täysin otona, ja silloin kun ehti.

 

Haasteita ja haasteita. Jotain hyvääkin tapahtui koronan runtelemassa seuratoiminnassa. Kesän ja syksyn aikana uudistettiin seuran hallintoa, sekä hallitusta. Lisättiin hallituspaikkoja, ja kun mukaan hallitukseen saatiin uusia kasvoja Juhani Kortelaisen, Samu Myyryläisen ja Atte Ojasen muodossa, niin voidaan todeta, että uusia ideoita tuli ja tulee jatkossa lisää. Päivittäishallinnon puolella muutoksia oli myös paljon. Elina jäi äitiyslomalle (ja palasi 14 toimintakaudella takaisin pyörittämään päivittäistoimintaa), Joonas poistui kansainvälisiin hommiin, Eetu palasi Ruotsin-reissultaan ja Jenni, sekä Vesa pakersivat muutosten keskellä parhaansa mukaan. KULMA-hankkeeseen saatiin jatkorahoitus, Marle työskenteli osin äitiyslomalla hankkeen maaliin ja siirtyi tämän jälkeen uusien haasteiden pariin (14 toimintakauden alussa). Eetu kokeili muutamaa Nuorisotoimea, joista parhaiten menestyi E-sport kokeilu FIFA:lla. Kun ”rajat” aukesivat, hyytyi tämäkin kokeilu ihmisten jälleen aktivoiduttua liikkumaan ilman tekoälyä.

 

Hankemaalilmasta vielä sen verran, että vaikka pandemia pilasikin paitsi meidän ja monen muun suunnitelmat, niin tulosten valossa tavoitteet saavutettiin. Onnistuneet hankkeet ovat ainakin meille seuratoiminnassa suuria ponnistuksia ja samalla selkänojia myös ihan päivittäistoiminnan ylläpitämiselle. Uusia hankkeita on tulossa, mallit ja ehdot muuttuvat jatkossa ja niihin on sopeuduttava. Hankemaailmassa yhteistyö eri seurojen kesken tulee lisääntymään. Seurojen omat hankkeet tehdään erillishankkeina, yksittäisinä hankkeina, jotka nivoutetaan yhdeksi isoksi kokonaisuudeksi. Ei tule enään mitään yhden seuran suurta ideologiaa, vaan yhteistyö eri yhdistystoimijoiden kanssa on tulevaisuutta.

 

MAHL:n perustoiminta siis lähes kuihtui liikkumisen ja liikuntasuoritusten määrässä. Kesäkausi pelattiin lähes perinteisesti, syksyllä vielä pakerrettiin huolella, kunnes marras-joulukuussa tuli seinä vastaan. Toiminnot seis lähes täysin noin puoleksi vuodeksi. Lasten kerhot onneksi pyörivät, sekä väkipakolla jotain ulkolajeja pyöriteltiin. Monelle esim. Ulkojääkiekkosarja voimassa olevin ohjein oli kuin paluu nuoruusvuosiin, toisille 70-80-luvulle, toisille nykypäivään. Pakkasrajoja ei tunnettu, mutta siltikin Urpolan ulkojäillä riitti lämpöä. Menestys sarjassa oli monelle sivuseikka, pääasia oli päästä pelaamaan ja liikkumaan. Talouspuolelle työlainsäädännön pandemia-pykälän poistuminen toi haasteita, ei lomautusmahdollisuuksia edelliskevään ja -kesän tapaan. Vaan joko palkanmaksua jatketaan, tai irtisanotaan.

 

Äkkisältään ei muista montako vuotta tuli takapakkia, mutta onneksi nykyään on pakki fillareissakin, joten askel taakse voi luoda muutaman askeleen eteenpäin. Varsinkin, kun nyt on menossa jo 14 toimintakausi ja toimintaa on tarkastelu verraten muiden kaupunkien ja kylien koronavaikutuksille, voidaan vaan todeta, että ihan hyvin on pärjätty. Monessa perinteisessä harrastekaupungissa toimintoja ei ole saatu käyntiin edes välttävästi, henkilöitä on jouduttu irtisanomaan ja toiminta siten näivettynyt. Suuret kiitokset kaikille aiemmin ja nykyään mukana oleville henkilöille. 12 toimintakaudesta sisälläpidetyt loppumaksut, valtiollinen korona-avustus, hankkeet, sekä halukkuus edelleen liikkua, ovat mahdollistaneet nykytilan, eli toistuvan, säännönmukaisen harrasteliikkumisen aikuisissa, lapsissa ja nuorissa.

 

BUDJETTI JA TOIMINNANLUVUT

Vapaapudotukseen kaikilla mittareilla. Budjetti koostuu 1. toiminnanmaksuista, 2. varainhankinnan tuotot, sis. rekisteröintimaksut, 3. avustuksista ja tuista (yleisavustukset). Toiminnanmaksuja ovat, laji-, turnaus-, kortteli-, young guns-, naiset ja tytöt, sekä avoimet pelivuorot ja kokeillut. Lisäksi ulkoisista toiminnoista jäsenmaksut, sekä toiminnankulujen hankintakulut. Tämä raha tulee siis meiltä kaikilta MAHL:n toimintojen pyörittämiseen.

 

1. Toiminnanmaksujen budjetti on kokonaisuudessaan 64.781,14 euroa.

2. Varainhankinnan tuotot yhteensä 16.953,00 euroa.

3. Yleisavustukset yhteensä 103.245,39 euroa.

 

Kokonaissumma oli 184.979,53, pudotusta lähes 46 prosenttia. Noin 100.000 euroa osallistumismaksuista, eli päivittäistoiminta näivettyi lähes 60 %. Jäsenmäärissä myös tuntuvaa pudotusta, reilun neljänneksen. Korona-avustuksesta (23.000e) huolimatta yleisavustuksissa pudotusta noin kolmannes. Kokonaisuudessaan taantumaa siis noin vuoteen 2014-2015. Toimintoihin siis tulossa muutoksia, maltilliseen kasvuun mahdollisuuksia. 

 

Aiempina vuosina odotuksissa oli maltillista taantumaa, joka tulikin rajusti ja kertarysäyksellä. Lähellä oltiin, että toimintaan olisi tullut radikaaleja muutoksia, pelejä oltaisiin pelailtu satunnaisesti ja turnauksin, lasten- ja nuortentoiminta olisi tällöin lakannut kokonaan. Uudet mm. kerhoavustuslinjaukset muuttanevat lasten- ja nuorten toimintaa jatkossa merkittävästi. Yleinen jakoperuste valtakunnallisiin avustuskohteisiin ei suoranaisesti palvele meidän mallia, jossa kerhomaksut ovat olleet todella maltillisia ja ko. toiminnan alijäämää on paikattu aikuisliikunnan ylijäämällä. Onneksemme olemme päässeet Olympiakomitean tulevaisuuden seurantaseuraksi nimenomaan harrasteliikunnan puolelta. Ääntä kuuluviin ja epäkohtiin palautetta lienee se lähestymismuoto, millä asiassa edetään? Käynnissä on jo valmistelut uuden hankkeen osalta, mutta siitä sitten aikanaan mikäli tiedotettavaa on. Perinteisesti voi toki kertoa, ettei olla pieneen näpertelyyn lähdössä, vaan uutta ja isosti esille.

 

JÄSENMÄÄRÄ kaudella 2020-2021 oli 857 jäsentä (-65,5% kaudesta 2019-2020). Aikuisten määrä laski 683 jäseneen (-50,7%). Alaikäisten jäsenten (ja YG-jäsenet) määrä on 180 jäsentä (-85%). Aivan kaameita lukuja. Mutta siltikin, seura edelleen elinvoimainen ja täynnä ideoita. Vahvuudet on käyty jo monesti läpi, joten mitä niitä toistamaan. Lasten- ja nuorten kerhotoiminnalle myös kouluissa on huutava pula, niihin on lähdetty vahvasti mukaan huolimatta uusiutuvasta kerhotukimallista. Yleisesti alueemme seuroilla ei ole suuria mahdollisuuksia kerhoja järjestää, huutava pula on kerho-ohjaajista, sekä seuratyöntekijöistä ylipäätään. Pandemian vaikutukset pitkällä aikajänteellä tulee olemaan merkittävät, niin liikkumisen, kuin tekijöiden osalta. Seuran hallitus tulee tarkastelemaan lähivuosina eri toimintojen tuottavuutta ja omavaraisuutta tarkemmalla kädellä.  

 

KEHITYSKOHTEET TULEVAISUUTEEN

Aiemmin ennustettiin notkahdusta, mikä sitten tulikin melko napakasti eteen. Nyt voidaan helposti ennustaa nousua nykytilasta, se tulee tapahtumaan ilman kikkakolmosia. Vakaa, ja avustuksista johtuen hyvä taloudellinen tilanne mahdollistaa rohkeita kokeiluja. Kokeilut tullaan tekemään edelleen lapsiin ja nuoriin, toivottavasti myös naisiin. Valtiollinen avustuspolitiikka hakee uusia muottejaan, onneksemme olemme päässeet mukaan Olympiakomitean seurantaan, jolloin voimme ruohonjuuritasolta antaa palautetta. Tällä hetkellä seura työllistää 3 henkilöä, joista yhden osa-avustus tulee "Seuratuesta" 5/2022 saakka.

 

Mikkelissä muutoin eteen tullee jälleen, noin vuosikymmenen tauon jälkeen liikkumisen fasiliteetit. Kasvavat lajit, jääkiekko ja salibandy ovat törmänneet tarjolla olevien tilojen niukkuuteen. Jäähallitiloille on yhä enenevissä määrin tarvetta. Sisäliikuntahallit kokivat rajun muutoksen, kun paikallinen tuplahalli muuttuu puhtaaksi mailapelihalliksi. Lisäksi valtakunnan kermaan kuuluva Saimaa Stadium hinnoittelee itsensä harrasteliikunnan ulkopuolelle (poissa on ne lupaukset seurahinnoista). Nykyisellään ja varmasti lähivuosina Rantakeidas riittää meidän salibandyväelle, mutta isoille turnauksille ja kokeiluille ei vaan löydy järkevää kustannuspaikkaa. Jalkapalloilulle, Mikkelistä kun kyse, niin olosuhteet ovat varmasti Suomen parhaat. Uusi, upea ylipainehalli, sekä tarvittaessa läpikauden pelikelpoinen Urpolan tekonurmi antavat mahdollisuuden potkupallon pelaamiseen läpikauden erinomaisesti. Toivotaan, että jalkapallo edelleen kasvaisi myös harrastepuolelle, jääkiekko ja salibandy ei siedä isoa kasvua harrastuspaikkojen osalta. Lisämoodia voisi tuoda vuodesta toiseen toivottu naisten monilajistuminen. Naisten toiminnassa kun on selvimmin esillä kuntien välillä yhteistyö, Etelä-Savon 5 eri kunnasta joukkue mukana ainoassa naisten lajissa, salibandyssä. Voisiko samaiset leidit pelata kesällä samoin joukkuein esim. pienkenttäjalkapalloa?

 

Hallinnon puolella aiemmin vakautetut ohjelmat ja toimet vaikuttavat hyviltä ja toimivilta. Reaaliaikainen seuranta tilastoinnin ohella laskutuksessa näyttää toimivan. Perässä vedettävien määrä on oleellisesti vähentynyt. Elinan paluu ja toivottavasti vakiintuminen toiminnanjohtajaksi antaa selkeän selkänojan toimintojen eheyttämiselle, sekä kehittämiselle. Myös 4 kotisivu-uudistus, joka ollut vaiheessa viimeiset n. 5 vuotta näyttäisi kehittyvän. Edelleen isoin ongelma on ns. database, alkuperäinen, tai oikeammin vol. 2:sta ei nykyohjelmistot pysty päihittämään. Miltä tuntuisi lukea aika-ajoin päivityksiä, kun joku seppä pelaisi 1000:nnen ottelunsa tai tekisi 500:nnen maalinsa. Kaikki tuo data on tallessa, mutta reaaliaikainen ulossaanti ei nykymuodossaan ole vielä julkaisukelpoista. Näiden hahmojen esiintuonti, ja tekeminen on yksi kunnianhimoisimmista tavoitteista mitä jatkuvasti mietitään.

 

Tuomaritoimintaan on keskitytty 2-3 vuotta. Nykyisellään "Puusilmä-jaoksessa" toimii hieman alta 100 aktiivia. Edelleen ehdollistetaan joukkueet, tai osa joukkueen väestä toimimaan peleissä tuomareina. Tavoitteena on, että kaikki pelit aikojen saatossa tuomitaan ns. seuratuomarein. Jo käynnissä oleva panostus on lisännyt pelien yhteisöllisyyttä. Edelleen tulee hyviä ja huonoja tuomioita, ja niitä tulee jatkossakin. Käyttäytyminen ja kunnioitus paitsi pelaajia, niin myös tuomareita kohtaan on lisääntynyt. Näemme, että tähän on vaikuttanut se tosiasia, että osa tuomareista on omasta joukkueesta, tai vähintään vastustajajoukkueesta. Kaikille ei tuomaripilli käteen istu, vaikka lähtötaso tuomaritoimintaan on madaltunut vuosi-vuodelta. Vielä lisää kannustusta pelaajilta tuomareita kohtaan, ja reippaasti sitäkin kokeilemaan. Mitäpä pelit olisivatkaan ilman tuomareita?

 

MAHL on puolentoista vuosikymmenen aikana muodostunut ilmiöksi Mikkelissä, maakunnassa ja Suomessa. Parhaimmillaan joukkueissa pelaa 3 eri sukupolven edustajia, miehissä ja naisissa, nykyisellään myös nuorissa. Nuorimmat ovat aloitteen MAHL-taipaleensa lasten-ja nuorten kerhoista, leireistä. Vanhimmat pysyvät mukana "oman" joukkueensa viikoittaisissa pelitapahtumissa ja luovat osaltaan isoa perintöä. Lähellä alkaa siis olemaan yksi alkuperäisistä sloganeista..   

  

"VAUVASTA VAARIIN"

Pasi Pippuri

puheenjohtaja - MAHL ry.

19.9.2021

MAHL - Yhteystiedot

Mikkelin alueen harrasteliigat ry. - MAHL

Kunnanmäki 3

50600 MIKKELI

hallinto(at)mahl.fi / info(at)mahl.fi

 

Hallitus 13.11.2020- seuraava vuosikokous (syksy 2021)

Puheenjohtaja: Pasi Pippuri

Varapuheenjohtaja: Tuomas Anttonen

Sihteeri: Mika Pippuri

Hallituksen jäsen: Juhani Kortelainen

Hallituksen jäsen: Atte Ojanen

Hallituksen varajäsen: Tommi Häyrinen

Hallituksen varajäsen: Samu Myyryläinen

Hallituksen ulkopuolinen jäsen - Toiminnanjohtaja: Elina Purhonen